Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pasztet z mielonego mięsa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone wołowe 50 dkg
szynka 20 dkg
pieczarki 5 dkg
cebula 1 szt
jajko 1 szt
olej 2 łyżki
gałka muszkatołowa Prymat
sól
pieprz
tłuszcz do formy
żółtko jajek
Ciasto:
mąka 25 dkg
margaryna 10 dkg
jajko 1 szt
sól 1 łyżeczka
kajzerka 1 czerstwa

Przepis i sposób przygotowania na: pasztet z mielonego mięsa

Z mąki margaryny ,jajka i soli przygotowujemy gładkie ciasto,formujemy z niego kule i wkładamy na 50 min do lodówki.W wodzie moczymy bułkę i dokładnie ją odciskamy.Cebulę i pieczarki obieramy i kroimy na drobne kawałki i podsmażamy na oleju,dodajemy drobno pokrojoną szynkę i mięso.,smażymy do wyparowania sosu,gdy ostygnie łączymy z bułka i jajkiem i doprawiamy do smaku solą,pieprzem i gałką.Połowę ciasta odkładamy resztą wykładamy posmarowaną tłuszczem blache,nakładamy nadzienie,odłożone ciasto wałkujemy na placek i przykrywamy nim mięso.Wierzch pasztetu smarujemy żółtkiem i nakłuwamy widelcem.Pieczemy około 75 min w piekarniku w 200 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 22.08.2012 14:14
brzmi obiecująco
bernadetta2 01.02.2012 13:22
pewnie bardzo smaczne
anemon 05.07.2011 07:46
Bardzo zachęcająco brzmi.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak