Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

słodkie pierożki z makiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
jajko 2 szt
masło odrobina
Nadzienie:
mak 2 szklanki
cukier 5 dkg
jajko 1 szt
woda 1 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: słodkie pierożki z makiem

Z mąki wody i jajek zagniatamy ciasto na pierogi,lepimy kulę i przykrywamy miską aby nie obeschła.Mak sparzamy wrzątkiem i mielimy przez maszynkę dodajemy cukier i jajko dokładnie mieszamy.Ciasto wałkujemy wycinamy kółka i na każdym układamy nadzienie i sklejamy brzegi ciasta.Pierożki wkładamy do wrzącej osolonej wody z dodatkiem masła.Podajemy ze śmietaną i konfiturami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rybciia 08.02.2012 19:34
jeszcze takich nie jadłam
anemon 06.07.2011 07:49
Fajny pomysł, dla mnie zupełnie nowy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak