Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

rodzinny kulebiak z jajkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 30 dag
zimne masło 15 dag
sól 1 szczypta
cukinia 1 szt.
cebula biała 1 szt.
masło 2 łyżki
ryż 20 dag
jajko 4 szt.
żółty ser 10 dag
zioła do dekoracji
woda zimna 3-4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: rodzinny kulebiak z jajkami

Z mąki, zimnego masła, szczypty soli, zimnej wody zagnieść kruche ciasto, owiń je w folię i wstaw na 30 minut do lodówki.
3 jajka ugotuj na twardo. Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie, ostudź.
Cebulę posiekaj, cukinię w skórce pokrój w małą kostkę. Jajka pokrój w kostkę, ser zetrzyj. Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę, dodaj cukinię, smaż do zredukowania płynu, schłódź. Połącz z ryżem, jajkami i żółtym serem.
Ciasto rozwałkuj na 2 placki. Nałóż farsz, uformuj duże pierogi, dokładnie zlep i posmaruje je roztrzepanym jajkiem. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 45 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak