Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zrazy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karczek 1 kg
papryka konserwowa 3-5 kawałków
ogórek konserwowy 3-4 szt.
ser żółty 25 dkg
cebula 1-2 szt.
kiełbasa śląska 1 laska
pieprz
ziele angielskie 4-5 ziarenek
Liść laurowy suszony Prymat 1
mąka
olej
bulion 1 kostka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 6-7 ziarenek

Przepis i sposób przygotowania na: Zrazy

Podczas zakupu karczku staramy się aby mięso było ładne, duże. Aby w domu po pokrojeniu i rozbiciu wyszły nam duże plastry mięsa. Mięso już rozbite posypujemy papryką słodką i pieprzem. Każdy kawałek leże obok siebie (tak najlepiej, ale każdy robi jak mu wygodnie). Wcześniej możemy pokroić na paski o średnicy pół centymetra długości z 5 cm: ogórka konserwowego, kiełbasę, ser żółty, paprykę i cebulę. Na każdym takim rozbity kotlecie układamy w poprzek ze 2-3 cm od brzegu po jednym ze składników pokrojonym w paseczki, ciasno obok siebie, tak aby zostało po bokach miejsce wolne po 2 cm z każdej strony. Zawijamy dokładnie i ciasno każdy kotlet, dociskamy po bokach aby nic nie wypadło. Obtaczamy w mące i smażymy na patelni kładąc najpierw na spód koniec zawiniętego kotleta. Obsmażamy z każdej strony nasz zawinięty kotlet i przekładamy do garnka. Po usmażeniu już wszystkich kotletów zlewamy tłuszcz z patelni do garnka dolewamy wody około pół szklanki może być trochę więcej. Wrzucamy ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy i kostkę bulionową i dusimy aż mięso będzie kruche.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Papryczka 28.08.2012 16:35
smaczne
karolina1869 03.08.2012 11:38
lubie zrazy
ziutula
ziutula 31.07.2012 21:17
takie zrazy to można jeść ze smakiem...
aleksa123 13.08.2011 08:59
pyszne
Magdalena1110 10.08.2011 08:13
bardzo smaczne
anemon 09.05.2011 07:59
Bardzo precyzyjnie opisałaś przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak