Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ryżowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 20 dkg
wędlina 20 dkg
boczek wędzony 5 dkg
jaja 2 szt
keczup 5 łyżek
szczypiorek
sól
pieprz
tłuszcz do podmarowania formy
Bułka tarta klasyczna Prymat do wysypania formy

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ryżowa

Ryż gotujemy w osolonej wodzie 15-20 minut. Odcedzamy. Boczek kroimy drobno, podsmażamy i dodajemy pokrojoną wędlinę (dowolny rodzaj). Podsmażamy na rumiano. Ryż łączymy z wędliną i boczkiem, wbijamy oba jaja i mieszamy. Dodajemy sól i pieprz. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułka tartą. Ryż wkładamy do naczynia, wyrównujemy i polewamy keczupem, dość \'grubo\' posypujemy szczypiorkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy. Podajemy na gorąco z sałatą

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak