Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowane kołpaki

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kołpaki 2 kilogramy
ocet 1 szklanka
sól do smaku
pieprz do smaku
woda 4 szklanki
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowane kołpaki

Grzyby oczyszczamy. Płuczemy. Gotujemy w osolonej wodzie,ok 20 minut, odcedzamy płuczemy zimną wodą . Gotujemy zalewę. Wode ocet, wraz z przyprawami. Grzyby układamy w wyparzonych słoikach.Zalewamy goracą zalewą . szczelnie zakręcamy odstawiamy w ciemne miejsce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Emilia21 25.05.2012 17:42
mmm
Emilia21 25.05.2012 17:42
mmm
marchewka 01.12.2011 07:12
a ja się zastanawiałam co to są te kołpaki :)
ewaa 25.10.2011 22:02
fajne
kotlet 12.06.2011 22:58
o ciekawe
Mirka-Ludomila 10.05.2011 08:59
apetycznie wyglądają
SmacznaPyza 05.05.2011 10:41
podaj proszę oficjalną albo łacińską nazwę grzybów, których użyłaś bo regionalnie przynajmniej dwa zupełnie odmienne gatunki nazywane są kołpakami :-) poza tym akurat oba są dość delikatnymi grzybami i gotowanie ich 20 min. nie ma żadnego uzasadnienia...zalewa w/g mnie mało doprawiona i nie rozumiem sensu płukania gotowanych grzybów w zimnej wodzie - chyba, że po zalaniu i zakręceniu słoików będziemy je pasteryzować - w przeciwnym razie obniżamy niepotrzebnie temperaturę wewnątrz słoika i może nam się niedobrze zawekować
rosik93 04.05.2011 22:21
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak