Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placek z konfiturą porzeczkową

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 30 dkg
sól 1 łyżeczka
mąka 30 dkg
proszek do pieczenia 1 szt
cukier puder 30 dkg
jajko 2 szt
smalec 10 dkg
cynamon Prymat 1 łyżka
rum 1 łyżka
margaryna do smarowania formy
konfitura 20 porzeczkowa

Przepis i sposób przygotowania na: placek z konfiturą porzeczkową

W garnku gotujemy osoloną wodę,i wkładamy obrane ziemniaki i gotujemy 25 min,odcedzamy i czekamy aż ostygną,następnie ścieramy je na tarce i grubych oczkach.Do miski dajemy mąkę proszek do pieczenia i mieszamy,dodajemy starte ziemniaki cukier puder 1 jajko szczyptę soli miękki smalec i cynamon.Zagniatamy na gładką jednolitą masę,1/3 przygotowanego ciasta odkładamy a pozostałe wałkujemy na stolnicy.Konfiturę mieszamy z rumem i rozsmarujemy ją na spodzie placka.Z odłożonego ciasta formujemy wałeczki i układamy z nich kratkę na cieście i smarujemy pozostałym jajkiem.Pieczemy 35 min w 180 stopniach.Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 07.07.2011 08:53
pyszny placuszek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak