Sposób przygotowania

W garnku gotujemy osoloną wodę,i wkładamy obrane ziemniaki i gotujemy 25 min,odcedzamy i czekamy aż ostygną,następnie ścieramy je na tarce i grubych oczkach.Do miski dajemy mąkę proszek do pieczenia i mieszamy,dodajemy starte ziemniaki cukier puder 1 jajko szczyptę soli miękki smalec i cynamon.Zagniatamy na gładką jednolitą masę,1/3 przygotowanego ciasta odkładamy a pozostałe wałkujemy na stolnicy.Konfiturę mieszamy z rumem i rozsmarujemy ją na spodzie placka.Z odłożonego ciasta formujemy wałeczki i układamy z nich kratkę na cieście i smarujemy pozostałym jajkiem.Pieczemy 35 min w 180 stopniach.Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !