Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski kładzione z jabłkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dag
jajko 2 sztuki
mleko 125 ml
jabłka 2 sztuki
masło 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski kładzione z jabłkami

1.Mąkę,jajka,mleko,sól i 2-3 łyżki wody wymieszać na jednolitą,niezbyt gęstą masę,po czym drewnianą łyżką mocno wyrabiać ciasto,aby weszło w nie powietrze.
2.Jabłka umyć,obrać,oczyścić z gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce.Następnie dodać do ciasta i dobrze wymieszać.
3.Do płaskiego rondla wlać 2 litry wody i zagotować.Metalową łyżeczką,maczaną w wodzie,nabierać małe porcje ciasta i kłaść do wrzącej,osolonej wody.Kluseczki zamieszać,zagotować pod przykryciem,następnie odkryć i gotować 3 minuty.Podawać polane stopionym masłem z bułką tartą lub sokiem owocowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 04.05.2011 21:30
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak