Przepis i sposób przygotowania na: Bezy
Dodać sok z cytryny i ubijać do momentu aż masa stanie się gładka, sztywna i utrzyma się w odwróconym do góry dnem naczyniu.
Piekarnik rozgrzać piekarnik do temp. ok. 100 - 110 st.
Pianę nałożyć do szprycy i wyciskać na blachę wyłożoną pergaminem formując małe gwiazdki. Można również nakładać za pomocą łyżeczki ale wówczas ich wygląd nie będzie tak efektowny.
Bezy piec a właściwie to wysuszać przez ok 45-50 min i pozostawić do ostygnięcia.
Pamiętajmy, że:
- białka na bezę nie mogą być ubijane za krótko ani za długo, bo w obu wypadkach piana będzie się rozlewa i nie da uformować,
- zbyt szybkie pieczenie i w za wysokiej temp. spowoduje, że bezy nie będą białe i gorzej się przechowają - nie będą dobrze wysuszone.
SMACZNEGO :)