Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kula rybna

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filety z okonia 1 kg
cebula 2 szt
śmietana gęsta kwaśna 1 szklanka
sok z cytryny 1 szt
skórka z cytryny 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
olej 2 łyżki
wywar z warzyw
mąka 5 dkg
liście sałaty 4 szt
natka pietruszki
cukier
sól
pieprz
kurki 10 suszone

Przepis i sposób przygotowania na: kula rybna

Kurki myjemy i zalewamy wodą i odstawiamy na noc,następnie gotujemy odcedzamy i drobno siekamy,następnie siekamy 25 dkg filetów z okonia i obraną cebule.Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę dodajemy rybę i kurki i podsmażamy.Zestawiamy z ognia dodajemy sok i skórkę z cytryny przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i cukrem,farsz dokładnie mieszamy.Pozostałe filety mielimy w maszynce dodajemy śmietanę i bułkę tartą aby powstało gęste ciasto,przyprawiamy je solą i pieprzem.Stolnicę posypujemy mąka rozkładamy na niej ciasto rybne pośrodku układamy farsz grzybowy.Formujemy kulę owijamy ją gazą i wkładamy ją do gotującego się na niewielkim ogniu wywaru z warzyw i gotujemy 30 min.Studzimy w wywarze a potem wyjmujemy odwijamy z gazy.Rybną kulę w całośći układamy na półmisku przybranym liśćmi sałaty.Można udekorować plasterkami cytryny i natką pietruszki.Podajemy z sosem chrzanowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 25.06.2011 09:34
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak