Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

dżem jabłkowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier 1,5 kilograma
Kwas cytrynowy Prymat 1 łyżeczka
woda 1 szklanka
jabłko kwaśne 3 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: dżem jabłkowy

Jabłka mujemy, osuszamy, wycinamy gniazda nasienne. Obieramy kroimy w kostkę , wkładamy do garnka z grubym dnem. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na 30 minut, wczęśniej jeszcze zalewamy wodą wymięszaną z kwaskiem cytrynowym. Po tym czasie jabłka smażymy ciagle mięszając. Gdy jabłka będą już się rozpadac przekładamy gorące do wyparzonych słoiczków. odstawiamy dnem do góry, jeśli chcemy długo przechowywać musimy pasteryzowac ok 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ziutula
ziutula 01.07.2011 06:55
i na bułeczkę i do szarlotki
ewa84 08.05.2011 09:21
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak