Sposób przygotowania

Grzyby i śliwki zalać 2 szkl. gorącej wody, odstawić na 15 min. pod przykryciem. Kapustę posiekać - ja nie płuczę i nie odciskam z soku bo lubimy dość kwaśną - przełożyć do garnka. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i kminek, wlać 1 szkl. wody, dusić 15 min.. Namoczone grzyby i śliwki odcedzić, pokroić w paseczki i razem z płynem dodać do kapusty, dusić na małym ogniu ok. 30 min. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, przyrumienić na oleju, dodać do podduszonej kapusty. Na suchej patelni rozpuścić cukier, poczekać aż się skarmelizuje na ciemny brąz, przełożyć do kapusty. Dodać lubczyk, proszek grzybowy (zmielone grzyby suszone) i pieprz - nie solę potrawy bo kapusta jest dość słona. Dusimy jeszcze ok. 30-45 min. na malutkim ogniu uważając aby nie przypalić - jeśli potrawa jest zbyt gęsta można dolać niewielką ilość wody, która podczas długiego duszenia odparowuje. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy kapustę w chłodne miejsce do następnego dnia. Nazajutrz stawiamy na małym ogniu i dusimy ok. 30-60 min., po czym ponownie odstawiamy do ostygnięcia. Trzeciego dnia znów kapustę zagotowujemy i ...możemy już jeść. W/g mnie takie dwu-trzykrotne zagotowywanie u studzenie tej potrawy wydobywa wszystkie jej smaki i aromaty, wszystko doskonale się łączy i przegryza. Plastry selera, grubości ok. 2-3 mm, ugotować w niewielkiej ilości lekko posolonego i posłodzonego wrzątku, osączyć dokładnie. Małą foremką do ciasteczek wyciąć gwiazdki, ozdobić półmisek z kapustą przed podaniem. Wywar z selera można dodać do kapusty.

Komentarze

  • 4
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Na ostatnie święta Bożego Narodzenia zrobiłam tej kapustki sporą ilość.Smakowała wszystkim a część zamroziłam, wykorzystałam m.in. jako farsz do kotletów ziemniaczanych.Świetnie smakuje-Polecam!
  • 2
    original
    Opublikowano

    kasiurek

    uwielbiam kapustę, ślicznie przystrojona:)
  • 5
    original
    Opublikowano

    Babciagramolka

    Pomysł na gwiazdki ściągnę na 100 % . A kapustki robię gar tak jak Msewka a potem są pierogi - oj jakie dobre .A za karmel w składzie to Cię po prostu kocham.
  • 4
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    cóż za wyznania! Buniu, ja uwielbiam taką kapuchę a z karmelem to patent od Babci, jak pamiętasz robię go też do rosołu
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Zgadzam się z Bunią - gwiazdki to będzie bożonarodzeniowy hit zdobniczy stołu:)... a kapustkę wypróbuję z całą pewnością.
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Te gwiazdki to rewelacja!!!
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    już pora gotować taką kapustkę - dobrze jej robi kilkudniowe podgrzewanie i chłodzenie a ja wystawiam ją na kilka dni na balkon żeby się przemroziła
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Anna146

    dekoracja jest rewelacyjna

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !