Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort ambasador

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 170 gram
jajko 6 sztuk
cukier 600 gram
kisiel cytrynowy 1 do smaku
proszek do pieczenia 5 gram
masło 40 dag
żółtko jajek 7 sztuk
kakao 24 gram
mleko 750 mililitry
budyń waniliowy 1 do smaku
brzoskwinie w puszce 450 mililitry
czekolada gorzka 1 do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Tort ambasador

Ciasto:
1.Jajka wbić do rondelka,dodać(szkl) cukier.Ubijać w kąpieli wodnej,aż powstanie puszysta,kremowa masa.Wsypać przesianą mąkę,proszek i kisiel,wymieszać.Gotowym ciastem napełnić natłuszczoną tortownicę,wierzch wyrównać.Piec około 30 minut w temp 180 st C,krótko wystudzić.Wyjąć z formy i zostawić do całkowitego wystygnięcia.
2.W rondelku zgotować 2,5 szkl.mleka z dodatkiem cukru (1 1 1/2).Żółtka rozkłócić z proszkiem budyniowym i resztą mleka,wlać do wrzącego płynu,wymieszać.Ponownie zagotować,przestudzić.Masło zmiksować na puszystą masę,połączyć z letnią masą waniliową.Czekoladę zetrzeć na drobnej tarce,brzoskwinie osączyć,syrop zachować.Gotowy krem podzielić na dwie części,do jednej dodać kakao i połowę startej czekolady,a do drugiej pokrojone w kostkę brzoskwinie.Zupełnie zimny biszkopt przekroić na 3 krążki,każdy lekko nasączyć syropem z brzoskwiń.Blaty ciasta przełożyc przygotowanymi kremami,odstawić do lodówki na 2 godziny.Przed podaniem obsypać brzegi pozostała czekoladą,wierzch przybrać owocami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak