Przepis i sposób przygotowania na: Tort ambasador
1.Jajka wbić do rondelka,dodać(szkl) cukier.Ubijać w kąpieli wodnej,aż powstanie puszysta,kremowa masa.Wsypać przesianą mąkę,proszek i kisiel,wymieszać.Gotowym ciastem napełnić natłuszczoną tortownicę,wierzch wyrównać.Piec około 30 minut w temp 180 st C,krótko wystudzić.Wyjąć z formy i zostawić do całkowitego wystygnięcia.
2.W rondelku zgotować 2,5 szkl.mleka z dodatkiem cukru (1 1 1/2).Żółtka rozkłócić z proszkiem budyniowym i resztą mleka,wlać do wrzącego płynu,wymieszać.Ponownie zagotować,przestudzić.Masło zmiksować na puszystą masę,połączyć z letnią masą waniliową.Czekoladę zetrzeć na drobnej tarce,brzoskwinie osączyć,syrop zachować.Gotowy krem podzielić na dwie części,do jednej dodać kakao i połowę startej czekolady,a do drugiej pokrojone w kostkę brzoskwinie.Zupełnie zimny biszkopt przekroić na 3 krążki,każdy lekko nasączyć syropem z brzoskwiń.Blaty ciasta przełożyc przygotowanymi kremami,odstawić do lodówki na 2 godziny.Przed podaniem obsypać brzegi pozostała czekoladą,wierzch przybrać owocami.