Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pasztet ziemniaczany z solonymi śledziami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1 szklanka
ziemniaki gotowane w mundurkach 40 dkg
cebula 20 dkg
grzyby suszone 5 dkg
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 szklanki
olej 3 łyżki
masło 1 łyżka
jajko 2 szt
śmietana kwaśna 1 łyżka
sól
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/4 łyżeczki
majeranek
cukier
Ziele angielskie mielone Prymat 1/4 łyzeczki
śledzie 50 (solone)

Przepis i sposób przygotowania na: pasztet ziemniaczany z solonymi śledziami

Grzyby myjemy zalewamy niewielka ilością wody i zostawiamy na noc,nastepnie gotujemy w tej samej wodzie.Śledzie myjemy obieramy ze skóry i zalewamy mlekiem zostawiamy na kilka godzin,nastepnie osuszamy je.Cebulę drobno siekamy i szklimy na rozgrzanym oleju dodajemy śledzie i chwilę razem smażymy.Grzyby obrane ziemniaki przepuszczamy 2 razy przez maszynkę dodajemy pół tartej bułki,śmietane sól pieprz cukier ziele angielskie ,majeranek i gałke,wbijamy jajka i dokładnie wyrabiamy masę.Formę do pasztetu smarujemy masłem posypujemy bułką tartą i przekładamy masę.Pieczemy 30 min w 200 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 28.08.2012 20:44
smaczny
Krystyna32 25.12.2011 11:56
extra
aga130982 17.12.2011 20:22
mniam
Anna141
Anna141 11.07.2011 09:37
rewelacja:)
mala2021 29.05.2011 09:35
jadłam to u znajomych bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak