Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos choron

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

żółtko jajek 2 do smaku
masło 100 gram
pasta pomidorowa 20 gram
cebula 2 do smaku
ocet winny 30 gram
ząbek czosnku 1 do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
estragon 1 do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sos choron

1.do rondelka wlać ocet,po czym gotować go z posiekanymi drobno cebulkami,czosnkiem i estragonem,tak długo,aż zostanie połowa płynu.Następnie płyn przecedzić do garnuszka,ostudzić,dodać żółtka i 1 łyżeczkę masła
2.Garnuszek wstawić do większego garnka z gorącą wodą i oba naczynia postawić na małym ogniu.Podczas podgrzewania ubijać sos do chwili,gdy zacznie gęstnieć.
3.Następnie zdjąć z ognia(nie wyjmować garnuszka z gorącej wody) i dalej ubijać sos,dodając po kawałku masło,aż powstanie gęsta i gładka masa.Na samym końcu dodać pastę pomidorową i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Sos ten to pyszny dodatek do wszystkich potraw z mięsa i ryb.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

owca441 29.07.2011 22:50
muszę go koniecznie zrobić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak