Sposób przygotowania

4 bułko pokroić w kostkę, a piątą zetrzeć na tarce na bułkę tartą. Cebulę pokroic w kostkę i podsmażyć na patelni.Dolać mleko i zagotować.Gorące mleko z cebulą wlać do bułki.Dodac jajka i przyprawy i wsypać bułkę tartą. Wyrobić na gładką masę.W garnku zagotować wodę z solą.Mokrymi rękoma formować knedle i wrzucać do gotującej się wody.Gotować 15 min na średnim ogniu.
SOS GRZYBOWY:
garść suszonych grzybów,
kostka grzybowa,
2 łyżki śmietany,
mąka,
kucharek, sól i pieprz do smaku,
natka pietruszki

Grzyby namoczyć w wodzie na kilka godzin, następnie odcisnąć i pokroić drobno. Wrzucić do garnka zalać wodą , dodac kostke grzybową i ugotować. Mąkę wymieszać z odrobiną wody i wlać do grzybów, dodac śmietanę, natkę i zagotować.Doprawić.
Knedle podawać polane sosem grzybowym.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !