Sposób przygotowania

Piersi z kurczaka myjemy wkładamy do miski polewamy łyżką oleju posypujemy solą i pieprzem i dużą ilością ostrej papryki dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 min.Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju.Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy marynata która została w misce.Wstawiamy do piekarnika na 200 stopni i pieczemy aż zarumieni się skórka,następnie odwracamy na drugą stronę i dokładamy cebulę.Gdy kurczak będzie zarumieniony polewamy go ciepłym bulionem.Paprykę myjemy usuwamy gniazda nasienne i kroimy na drobne kawałki wkładamy do naczynia i mieszamy z sosem,przykrywamy i zapiekamy.Po upływie 1,2 godziny od początku pieczenia kurczaka wyciągamy a sos wlewamy do garnka,podgrzewamy go i zabielamy śmietaną z odrobiną mąki i doprawiamy do smaku.Podajemy z ryżem.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !