Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ryba duszona z grzybami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryba sprawiona 50 dkg
grzyby świeże 30 dkg
włoszczyzna 1 pęczek
cebula 1 szt
mąka 1 łyżka
sos sojowy 1 łyżeczka
olej 3 łyżki
sól
pieprz
masło 1 łyżka
jajko 1 szt
sok z cytryny 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: ryba duszona z grzybami

Rybę myjemy osuszamy i dzielimy na porcje,usuwamy ości i delikatnie solimy.Włoszczyznę i cebulę obieramy wkładamy do garnka i zalewamy wodą,dodajemy ziele angielskie liść laurowy sól i pieprz do smaku i gotujemy około 1,5 szklanki wywaru.,następnie odcedzamy i dodajemy do niego sos sojowy.Grzyby myjemy,osączamy i kroimy w talarki i podsmażamy na części oleju,pod koniec smażenia podlewamy je pół szklanki wywaru z warzyw i dusimy do miękkości.Kawałki ryby oprószamy mąką i smażymy na złoty kolor,przekładamy je do grzybów i dusimy około 30 min na wolnym ogniu pod przykryciem.Z mąki i masła robimy zasmażkę i rozprowadzamy ją przestudzonym wywarem,następnie zaciągamy roztrzepanym jajkiem przyprawiamy przyprawą do ryb sokiem z cytryny i solą.Gotowym sosem polewamy rybę i dusimy 5 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorotka0000025 12.09.2011 13:15
mniam
m1monika 31.07.2011 14:57
smaczna
Krystyna32 08.05.2011 09:04
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak