Sposób przygotowania

Ziemniaki i buraka gotujemy w łupinach do miękkości, ale oddzielnie, studzimy, obieramy. Ziemniaki kroimy w małą kostkę, buraka ścieramy na dużych oczkach tarki jarzynowej. Cebule obieramy, siekamy w drobną kostkę, blanszujemy osobno. Gruszki obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w drobną kostkę. Śledzie obieramy ze skóry, sprawdzamy czy nie pozostały jakieś ości i ew. usuwamy je, mięso ryby kroimy w paski. Do śledzia dodajemy ziemniaki, 1/3 gruszki, białą cebulę, majonez, jogurt i doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na kilka-kilkanaście godzin w chłodne miejsce. Resztę gruszki przekładamy do rondelka, zasypujemy cukrem, dodajemy żurawinę i smażymy aż owoce się rozpadną i sos zredukuje o połowę. Przelewamy do buraka, dodajemy czerwoną cebulę, oliwę, doprawiamy szczyptą soli i pieprzem ziołowym, mieszamy dokładnie, odstawiamy tak jak śledzie najlepiej do następnego dnia. Obie części sałatki wykładamy na półmisek obok siebie, na przemian. Część ze śledziem posypujemy natką pietruszki. Każdy nakłada sobie ile chce i miesza ew. na talerzu. Sałatka jest bardzo smaczna i dekoracyjna.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Uwielbiam śledzie a ta salatka robi wrażenie :)
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    ładnie wygląda, ale zapewniam, że także pysznie smakuje!
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    MAŁY

    cudna
  • 3
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    pysznie i pieknie
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnieszka/picola

    pięknie wygląda
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    wolochski

    super
  • 4
    original
    Opublikowano

    SylwiaMagdaSabin

    super
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    polecam na świąteczny stół bo jest pyszna !
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Miki

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !