Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

rosół z chińskimi pierożkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta pekińska 3 liście
sól
bulion 2 litr
Nadzienie:
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
sos sojowy 2 łyżeczki
cebulki dymki 3 szt
pędy bambusa 1/2 puszki
olej sezamowy 2 łyzeczki
żółtko jajek 1 szt
Ciasto:
mąka pszenna 1 szklanka
jajko 1 szt
sól
mięso mielone wieprzowe 20 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: rosół z chińskimi pierożkami

Mięso posypujemy solą i pieprzem dodajemy cukier sos sojowy,mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy dodając 3 łyżeczki wody.Cebulki siekamy pędy osączamy z zalewy i po połowie z nich mieszamy z mięsem,następnie dodajemy olej i żółtko i ponownie wyrabiamy.Z mąki jajka dwóch łyżek zimnej wody i szczypty soli zagniatamy ciasto wałkujemy je i kroimy na kwadraty o boku czterech centymetrów,na środek każdego łyżeczkę farszu i składamy rogi ciasta razem i zlepiamy.Kapustę myjemy i kroimy w paski gotujemy 1 minutę i odcedzamy.Pierożki gotujemy partiami w osolonej wodzie.Bulion podgrzewamy.Na talerze lub miseczki wkładamy po kilka pasków kapusty pozostałą dymkę i pozostałe pędy bambusa pierożki i zalewamy bulionem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota59 15.08.2011 13:47
ciekawa propozycja
Krystyna32 05.05.2011 07:07
pyszny rosołek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak