Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z toffi

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4
cukru 1/2 szkl.
mąki 1/2 szkl.
proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki
kremówki 1/2 litra
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
kremówki 1/2 litra
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
kakao
cukru 15 dag
słodkiego mleka 3 łyżki
miodu 2 łyżki
masła 15 dag
platkow migdałowych 30 dag
mleka skondensowanego gotowego puszka
masła do mleka skondensowanego kostka
POSYPKA
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z toffi

Białka ubić, dodać cukier, żółtka, wymieszać z mąką zmieszną z proszkiem, piec ok.15-20 min. w temp. 160-180 C, pozostawić do wystudzenia.
Migdały odłożyć, resztą składników wymieszać, podgrzać, dodać płatki i podsmażyć.
Ubić kremówkę, dodać puder i letnią żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szkl. wody.
Masa kakaowa: ubić kremówkę, dodać puder, kakao i letnią żęlatynę rozpuszczoną w 1/4 szkl. wody.
Mleko skondensowane zmiksować z kostką masła-tak jak podano na opakowaniu.
Przełożyć ciasto: Biszkopt, na to mleko skondensowane, masa z migdałami, kremówka, wyłożyć biszkopty, na to masa kakaowa i posypać posypką, schłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 09.03.2012 08:57
świetne
pawel6 04.05.2011 14:34
uwielbiam ciasta z toffi!
ewasylwia 04.05.2011 11:19
fajnie wygląda, a jak musi smakować, chętnie bym kawałek zjadła
agnieszka137 03.05.2011 22:47
super, lubię ten smak

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak