Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini calzone z kiełbasą

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2,5-3 szklanki
mleko ciepłe 3/4 szklanki
drożdże świeże 3 dag
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczki
oliwa 2 łyżki
masło 1 łyżka
jajko 1 sztuka
kiełbasa chuda 30 dag
pomidor 1 sztuka
bazylia świeża posiekana 3 łyżki
mozzarella 20 dag
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Mini calzone z kiełbasą

Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, dodać cukier, wymieszać i odstawić na 10 min. Mąkę (2,5 szkl) przesiać, dodać sól, oliwę, samo żółtko jajka i masło pokrojone na małe kawałeczki - palcami rozetrzeć tak aby masło nie tworzyło grudek. Następnie wlać rozczyn i zagnieść dość miękkie ciasto, ew. podsypać troszkę mąki. Wyrobione dokładnie posmarować leciutko oliwą, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło, na ok. 30-45minut.

Kiełbasę pokroić w kostkę, cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić kiełbasę, zrumienić, dodać cebulę, smażyć aż się zeszkli, dodać pomidora, doprawić solą i pieprzem, smażyć aż pomidor się rozpadnie a farsz odparuje, przestudzić. Do zimnego dodać bazylię i pokrojony w małą kostkę ser, wymieszać.

Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie, podzielić na 6-8 części. Każdą rozwałkować na okrągły placuszek śr. ok. 15cm. Na połowie każdego ułożyć porcję farszu, przykryć drugą połówką ciasta, brzegi posmarować roztrzepanym białkiem, docisnąć, skleić dokładnie, można brzegi zawinąć albo przycisnąć ząbkami widelca.

Pierogi ułożyć na natłuszczonej blasze, posmarować wierzchy białkiem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec ok. 15-20 min. aż będą lekko brązowe. Przed podanie dobrze odstawić na 10-15 min. bo farsz jest bardzo gorący. Doskonałe są też na zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Niunia1 19.03.2012 17:47
pychaaa!:)
agnieszka189 28.03.2011 10:40
rewelacja
ewasylwia 16.02.2011 10:46
apetyczne danie
buksiak12 07.09.2010 11:26
ciekawe danie
buksiak12 07.09.2010 11:26
ciekawe danie
Dorota71 07.09.2010 10:44
mniam
Dorota71 07.09.2010 10:44
muszę wypróbować
Emilia22 07.09.2010 09:56
smakowicie wygląda
Emilia22 07.09.2010 09:55
fajny przepis
wedith1 19.07.2010 09:38
Ale smakowicie wyglądają!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak