Sposób przygotowania

Marchewki, pietruszkę i selera wyszorować, ugotować do miękkości w niedużej ilości wody, odcedzić, ostudzić, obrać, pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić w kostkę. Pora dokładnie opłukać, pokroić w ćwierć-plasterki, blanszować we wrzątku 30s., dokładnie osączyć. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić w kostkę, tak samo pokroić ogórki. Kukurydzę mrożoną ugotować, wystarczy jej 4-5 min. dokładnie osączyć. Wszystkie składniki w miarę krojenia przekładać do miski. Gdy już wszystko jest pokrojone, oprószyć solą, odrobiną cukru i pieprzem mielonym, wymieszać. Majonez zmieszać z jogurtem i musztardą, dodać do sałatki, dokładnie wymieszać. Odstawić na min. 1 godz. do lodówki aby smaki się przegryzły. Podawać do mięs pieczonych, wędlin, ryb, jako przystawkę albo samodzielne danie na lunch czy kolację.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    anecia04

    pieknie podane, moja ulubiona sałatka
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    trzecie zdjęcie nie jest moje
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pycha
  • 3
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    Bardzo apetycznie wygląda! Idealna na swieta :-)
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    można też dodać groszek i kukurydzę - pół na pół
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnik

    bardzo lubię
  • 0
    original
    Opublikowano

    jeanette_v

    Samo zdrowie,...
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    dorrota

    zdecydowanie najlepsza sałatka;)
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    też bardzo lubimy

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !