Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki ze śliwkami

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szkl. mąki pszennej 3
czubata łyżeczka masła 1
łyżeczki soli 1/2
szkl. ciepłej wody (ile zabierze mąką) 1-2
kg śliwek 0,3-0,5
łyżka skrobii ziemniaczanej 1
czubata łyżka cukru trzcinowego Mucovado 1
łyżeczka mielonego cynamonu 1
łyżki płatków migdałowych 2
jogurt naturalny 200 ml
granat 2 łyżki pestek

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki ze śliwkami

Śliwki umyć, dokładnie osączyć, przekroić i usunąć pestki. Miąższ pokroić na mniejsze kawałki, posypać mąką ziemniaczaną, cynamonem i cukrem, dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać, dodać sól i masło, rozetrzeć aby masło połączyło się z mąką. Następnie mieszając wlewać cienkim strumyczkiem wodę - tyle aby zagnieść zwarte, ale dość miękkie ciasto. Rozwałkować niezbyt cienko, szklanką albo innym okrągłym naczyniem wycinać krążki, na środku układać porcje nadzienia i dokładnie zlepić brzegi. Gotowe pierożki wkładać do wrzątku, gotować ok. 2 min. od wypłynięcia. Podawać na gorąco, polane lekko posłodzoną śmietaną i posypane ziarenkami granatu oraz migdałami. Nadzienie jest dość mokre i trzeba bardzo uważać przy zlepianiu żeby nie zamoczyć brzegów sokiem bo ciężko je będzie potem połączyć - nie nakładajmy farszu zbyt dużo.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnik 08.01.2012 15:25
z granatem :)
madagaskar 19.01.2011 09:24
smaczne
wiktor188 03.01.2011 07:44
pycha
banditka 27.10.2010 10:17
super apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak