Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Surówka z selera

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dość duży seler korzeniowy 1
z całej cytryny sok
łyżki posiekanego w cienkie półplasterki pora (biała i jasnozielona część) 3
1 łyżeczka cukru +odrobina pieprzu do smaku:
łyżki suszonej żurawiny (takiej jakby kandyzowanej) 3-4

Przepis i sposób przygotowania na: Surówka z selera

Cytrynę szorujemy, sparzamy, wyciskamy sok. Selera oczyszczamy, obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki jarzynowej i od razu polewamy sokiem cytrynowym, mieszamy. Jabłko obieramy i też ścieramy na tarce, dodajemy do selera. Pora przekładamy na sitko, przelewamy wrzątkiem, dokładnie osączamy, dodajemy do selera. Przyprawiamy odrobiną pieprzu i cukru, dodajemy śmietanę albo oliwę. Żurawinę siekamy, 2/3 dodajemy do surówki, mieszamy dokładnie i odstawiamy na ok. 30 min. do lodówki. Podajemy posypaną resztą żurawiny, do dań obiadowych albo jako przekąskę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

annagebalska 30.11.2012 07:25
bardzo ją lubię
ilka_86 20.08.2011 20:47
pyszna
jolaxa 20.06.2011 16:12
pycha
Ewelina47 07.03.2011 09:28
pięknie wygląda
SmacznaPyza 19.01.2011 09:18
często ją robię bo bardzo pasuje mi zestawienie smaków
Bagatelka
Bagatelka 18.01.2011 20:12
genialna, już mi ślinka cieknie....:)
eli_555 04.11.2010 22:11
pyszna suróweczka
kasiurek 12.10.2010 09:38
zdrowo smacznie:)
Dorota71 19.09.2010 09:39
wygląda apetycznie
annamariakowalczyk3 15.09.2010 07:50
pysznie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak