Sposób przygotowania

Żółtka jajek oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do piany dodajemy na przemian, po jednym żółtku i po jednej łyżce cukru ciągle ubijając. Gdy masa będzie jednolita dodajemy mąkę i mieszamy. Ciasto rozsmarowujemy na blaszce i pieczemy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C. Po upieczeniu roladę zawijamy w kuchenną ściereczkę tak, żeby miało kształt rolady.

Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. W rondelku zagotowujemy wodę( pół szklanki) z cukrem, dodajemy jabłka i dusimy do miękkości( jabłka powinny się rozpaść). Budyń rozpuszczamy w pozostałej wodzie i dodajemy do masy jabłkowej. Gorącą masę rozsmarowujemy na biszkopcie i zawijamy roladę. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce, żeby masa stężała. Smacznego :)

Komentarze

  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    uwielbiam ciasta z jabłkami!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    agnieszka137

    pycha ciasto
  • 1
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    rolada prezentuje sie wspaniale , pięknie zwinięta :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    piękna ta Twoja rolada i tak dużo jabłek jak lubię:)
  • 0
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    Swietne
  • 0
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    wygląda idealnie :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !