Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z masą jabłkową

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
mąka pszenna 5 łyżek
cukier 5 łyżek
sól 1 szczypta
jabłka 3-4 sztuki
budyń śmietankowy 1 opakowanie
cukier 1/4 szklanki
woda 200 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z masą jabłkową

Żółtka jajek oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do piany dodajemy na przemian, po jednym żółtku i po jednej łyżce cukru ciągle ubijając. Gdy masa będzie jednolita dodajemy mąkę i mieszamy. Ciasto rozsmarowujemy na blaszce i pieczemy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C. Po upieczeniu roladę zawijamy w kuchenną ściereczkę tak, żeby miało kształt rolady.

Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. W rondelku zagotowujemy wodę( pół szklanki) z cukrem, dodajemy jabłka i dusimy do miękkości( jabłka powinny się rozpaść). Budyń rozpuszczamy w pozostałej wodzie i dodajemy do masy jabłkowej. Gorącą masę rozsmarowujemy na biszkopcie i zawijamy roladę. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce, żeby masa stężała. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 13.12.2012 23:07
wygląda idealnie :)
Margo1 22.09.2011 12:05
Swietne
ben-ka 13.05.2011 13:41
piękna ta Twoja rolada i tak dużo jabłek jak lubię:)
Iwusia 04.05.2011 23:37
rolada prezentuje sie wspaniale , pięknie zwinięta :)
agnieszka137 03.05.2011 22:53
pycha ciasto
Nina7 03.05.2011 21:24
uwielbiam ciasta z jabłkami!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak