Sposób przygotowania

Baklazany przeciac wzdluz na pol,naciac lekko nozem i w to naciecie wlozyc obrane zabki czosnku---tak, zeby w kazdej polowce baklazana byl czosnek.
Upiec z obydwu stron na grilu,suchej patelni lub w piekarniku (jak komu pasuje )
Upieczone, miekkie baklazany wydrazyc lyzeczka, skore wyrzucic, wlozyc do blendera z sokiem z cytryny,oliwa, sola,tahina i zmiksowac na miekka paste.
Uwaga, jesli okaze sie, ze pasta jest malo puszysta, bo ma to byc dip, czyli ma miec konsystencje aksamitnego sosu,nalezy dodc troche plynu, tzn.albo soku z cytryny, albo wody mineralnej.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Karolina92

    co to tahina i gdzie tego szukac bo pierwsze slysze o takim skladniku a chcialabym wyprobowac Twoj przepis :)
  • 0
    100_3053
    Opublikowano

    Barbara40

    Tahina---to pasta sezamowa.Niewiem gdzie szukac w Polsce, bo od lat tam nie mieszkam, ale wiem , ze jest.Moze w produktach ze zdrowa zywnoscia ? Paste sezamowa wykorzystuje sie do produkcji chalwy. Kiedys zabraklo mi tahiny i dalam po prostu oliwe , oczywiscie, nie ten sam smak, ale tez fajne.Widzialam w ksiedze przepisow, ktos podal przepis na hummus--tam tez potrzebna jest tahina, zajrzyj tam, moze ta osoba wie gdzie sie kupuje.Dziekuje za zainteresowanie.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ania67

    oryginalna
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ania67

    oryginalna

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !