Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka po myśliwsku w sosie czosnkowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żeberka 1 kg
bulion warzywny 2 szkl
czosnek 2 ząbki
mąka 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
kminek do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka po myśliwsku w sosie czosnkowym

1. Żeberka opłucz, osusz, podziel na porcje. Na patelni rozgrzej olej, obsmaż na nim żeberka. Mięso przełóż do garnka.
2. Czosnek obierz, pokrój w plasterki. Bulion zagotuj, wymieszaj z tłuszczem ze smażenia żeberek. Zalej mięso w garnku i doprowadź całość do wrzenia. Dodaj listki laurowe, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Dołóż czosnek. Zmniejsz płomień, przykryj i duś do miękkości ok 35 min.
3. Mąkę wymieszaj z niewielką ilością wody, dodaj do żeberek. Ponownie zagotuj i przypraw do smaku. Gotowe mięso przełóż na talerz, polej sosem. Podawaj np z kopytkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 17.02.2014 07:56
bardzo smaczne
Paulina33 24.05.2012 11:41
pychotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak