Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

jajka w francuskim cieście

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 40 dag
zimne masło 25 dag
jajko 9 szt.
śmietana 2 łyżki
szpinak mrożony 1 opakowanie
masło 1 łyżka
twaróg 30 dag
ząbki czosnku 2 szt.
żółtko jajek 1 szt.
sól

Przepis i sposób przygotowania na: jajka w francuskim cieście

Z mąki, zimnego masła, 1 jajka, śmietany zagnieć szybko kruche ciasto, schłódź, rozwałkuj. Wyłóż nim dno i boki formy na tartę. Upiecz na złoty kolor w temp. 200 stopni ok. 15 minut.
Szpinak rozmróź, podduś na maśle. Twaróg zmiksuj z 3 żółtkami i szpinakiem, dopraw. Połącz z pianą z ubitych wcześniej białek. Pozostałe jajka ugotuj, obierz.
Na podpieczone ciasto wyłóż farsz, wciśnij w nie jajka, przykryj resztą ciasta. Posmaruj żółtkiem. Piecz ok. 50 minut w temp. 190 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 05.05.2011 07:13
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak