Sposób przygotowania

składniki: 20 dkg piersi kurczaka
1/3 cebuli
1 czubata łyżeczka kaszy manny
5-6 liści sałaty karbowanej
2-3 garści pokrojonej sałaty lodowej
garść liści natki pietruszki
kilkanaście pomidorków koktajlowych
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1-2 łyżeczki octu winnego prowansalskiego
do smaku: pieprz mielony, zioła prowansalskie, sól morska ziołowa
1 łyżka bułki tartej
olej do smażenia

sposób przygotowania: Mięso zmielić dwa razy razem z cebulą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zwilżonymi zimną wodą rękami uformować z masy małe klopsiki wielkości pomidorków. Obtoczyć z bułce tartej i smażyć wrzucając na głęboki, rozgrzany olej. Smażyć przez 2-3 minuty aż ładnie się zrumienią. Wyjąć łyżką cedzakową na ręcznik papierowy i osączyć z tłuszczu.

Oliwę zmieszać z octem, dodać po trochu przypraw i wymieszać dokładnie - można doskonale to zrobić wykorzystując mały, zakręcany słoiczek. Sos odstawić na kilka minut żeby smaki i aromaty dobrze się połączyły.

Opłukaną, osuszoną sałatę karbowaną porwać na mniejsze kawałki, dodać część natki i sałatę lodową. Polać sosem i wymieszać. Nakładać porcje sałaty na talerze. Na wierzchu ułożyć po kilka klopsików i przekrojonych na pół pomidorków, posypać resztą natki. Podawać zaraz po przygotowaniu

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Wspaniale wygląda, a pomysł - warty wypróbowania:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    super pomysł
  • 2
    10547441_831219136896373_3580794721243242267_n
    Opublikowano

    iwa643

    pycha
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    amorzenek

    apetyczne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Tomasz17

    super :)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Marysia

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Misia90

    ekstra
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnik

    mniam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    ewa84

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    leonkot

    musi być pyszna

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !