Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kartoflak

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mleko 200 ml.
jajko 1 szt.
drożdże 50 dag
olej 50 ml.
mąka 55 dag
sól 1|2 łyżeczka
cukier 1|2 łyżeczki
Farsz:
ziemniaki 2 kg.
kasza gryczana 1|2 kg
ser biały 1|2 kg.
cebula 3 szt
masło 3 łyżki
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: kartoflak

Mieszamy mąkę,jajko,wyrośnięte drożdże,olej,ciepłe mleko,sól i wyrabiamy ciasto.Odkładamy i czekamy aż urośnie.Ziemniaki gotujemy,cebulę smażymy,kaszę z solą i łyżką masła gotujemy i pieczemy 20min. Ziemniaki zagniatamy z cebulą i serem,dodajemy kaszę i przyprawiamy.Na blaszce z tłuszczem dajemy połowę ciasta rozwałkowanego,smarujemy białkiem,nakładamy farsz i przykrywamy drugą połową ciasta i pieczemy 60min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wiertlo102
wiertlo102 03.05.2011 11:57
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak