Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mocno cytrynowa \"Baba\"

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cytryna
mąka 250g
cukier 250g
jajko 4
proszek do pieczenia płaska łyżeczka
margaryna 3/4 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: Mocno cytrynowa \"Baba\"

Cytrynę sparzyć, wyszorować. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną do \"białości\". Do puszystej już masy dodać skórkę z cytryny i wycisnąć z niej sok. Ubić pianę z białek (zimnych) z dodatkiem soli i dodać do masy. Delikatnie wmieszać. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać delikatnie łyżką. Formę do babki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Ciasto przelać do formy i piec w 180 stopniach (w dobrze rozgrzanym piekarniku), na środkowej półce (mój piekarnik niestety nie ma termoobiegu:( ) ok. 30 - 35min. Lukier przygotować wg. opakowania i polać nim przestudzoną babkę. Wyśmienita!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 18.07.2012 15:01
pycha
rosik93 03.05.2011 19:14
Super :)
polly66 03.05.2011 11:11
zrobiła furorę na świątecznym stole:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak