Sposób przygotowania

Mięsa oczyścić. Warzywa obrać Do dużego garnka włożyć łopatkę,boczek,wołowinę, udko, pokrojone na pół marchewki (dość duże i grube) oraz połówkę selera. Zalać wodą i dorzucić przyprawy - kilka liści, kilka ziarenek ziela angielskiego, pieprzu kolorowego i owoców jałowca (3-4). Gotować na małym ogniu ok. 1,5 godziny. na ok.10min przed końcem gotowania dorzucić wątróbki drobiowe. W trakcie gotowania zbierać zgromadzone \"szumowiny\".
Warzywa i mięsa wyjąć do ostudzenia. W wywarze namoczyć 2 bułki. Po ostudzeniu, mięsa przekroić w mniejsze kawałki i razem z warzywami i namoczonymi bułkami zmielić wszystko 3 razy. Wymieszać delikatnie z jajkami,doprawić solą,pieprzem i gałką muszkatołową. Wyrabiać farsz i dolewać wywaru z gotowania tak by konsystencja pasztetu była delikatna i \"wilgotna\" (kilka łyżek wywaru). Keksówkę natłuścić i wysypać bułką tartą. Wyłożyć farszem i wierzch posypać bułką tartą. Piec w 180stopniach ok 35-40min.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    polly66

    *udko przed zmieleniem obrać ze skórki
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    halinka1011

    świetny przepis
  • 2
    original
    Opublikowano

    rosik93

    Nie ma jak domowy pasztet:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    to już wiem jaki błąd popełniłem przy swoich pasztetach króliczych. Mieliłem je tylko 2 razy.
  • 1
    original
    Opublikowano

    polly66

    niestety, nie znoszę tej roboty (mielenia) ale trzeba się poświęcić, by dobrze zjeść:P
  • 1
    original
    Opublikowano

    ronald88

    super
  • 2
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    dużo roboty, ale wygląda wspaniale :-)
  • 1
    original
    Opublikowano

    plocia

    Mój tata by się ucieszył gdybym mu taki pasztecik zrobiła.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !