Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naga kartoflanka

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapeluszy gąsówki nagiej 10
Liść laurowy suszony Prymat 1
szkl. włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler starte na tarce jarzynowej albo pokrojone w słupki) 3/4
łyżki masła 2
szkl. śmietany 22% 1/2
sól, odrobina pieprzu mielonego do smaku:
ziemniaki

Przepis i sposób przygotowania na: Naga kartoflanka

dlaczego naga? bo z gąsówkami nagimi :-) - to pyszne grzyby, doskonałe do wielu potraw a w zupie smakowały wybornie!

Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki. Grzyby oczyszczamy, kroimy w paski. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy 2 szkl. wody, dodajemy liść laurowy i gotujemy 5-10 min.. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę a kiedy się zeszkli dokładamy grzyby i smażymy razem 5-10 min. po czym przekładamy do ziemniaków. Dodajemy także warzywa i gotujemy 10 min. Śmietanę roztrzepujemy z odrobiną soli i pieprzu, hartujemy kilkoma łyżkami zupy, wlewamy do garnka, zagotowujemy i ...gotowe. Szybko i smacznie - ja tak lubię. Gąsówki są delikatne, ale mają swój specyficzny smaczek więc nie dodaję żadnych ziół żeby dobrze je czuć a ich lekko fioletowy kolor ładnie wygląda w zupie razem z czerwoną cebulką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Puszcza 22.02.2013 12:44
cos pysznego
Kikiriki 15.07.2012 12:33
super
Justyna/Dzastus 10.07.2012 11:28
ekstra przepisik.
Goya 02.04.2012 18:19
super
Anna152 17.10.2011 07:35
smaczna
Agnik 07.05.2011 17:50
ciekawe
Gosia32
Gosia32 05.05.2011 17:45
mniam;]
Karolina92 27.04.2011 19:56
swietny pomysl :) a zdjecia grzybow dobrze ze sa, bo nie kazdy wie jak wyglada gasowka naga :)
Patrycja42 12.06.2010 22:11
Brak mi słów zdjęcie numer 2-3 i 4 to na pewno dania gotowe !!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak