Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser ze śliwkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

suszonych śliwek 500 g
masła 2 lyzki
wanilii laska
mleko 1/2 l
białko 3
cukru 150 dag
wiśniówka
ryż 70 g

Przepis i sposób przygotowania na: Deser ze śliwkami

Ryż opłukać, gotować przez 3 minuty w wodzie bez soli.
Odcedzić, przelać zimną wodą.
Podgrzać mleko, wrzucając do niego miąższ z przeciętej na pół wanilii. Gdy zacznie wrzeć, wsypać ryż. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez 35 minut. Kiedy ryż się ugotuje, dodać do niego połowę cukru, łyżkę masła i wymieszać.
Ze śliwek usunąć pestki. Naczynie do zapiekania posmarować lekko masłem i przełożyć do niego ryż; na
środku ułożyć śliwki i polać niewielką ilością wiśniówki.
Białka ubić na sztywną pianę, dodając pozostałą część
cukru. Wyłożyć pianę na śliwki. Zapiekać na złotawy kolor w niezbyt gorącym piekarniku przez 15 minut. Deser
podawać ciepły.palce lizać

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kopiko1983 24.07.2011 11:17
SMACZNY DESEREK! MNIAM...
RenataZ-et 28.06.2011 23:20
zapowiada się pysznie
Grażyna13 21.06.2011 15:57
Smakowity deser :)
Robert10 03.05.2011 16:11
a tu znowu rarytasy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak