Sposób przygotowania

Ryż opłukać, gotować przez 3 minuty w wodzie bez soli.
Odcedzić, przelać zimną wodą.
Podgrzać mleko, wrzucając do niego miąższ z przeciętej na pół wanilii. Gdy zacznie wrzeć, wsypać ryż. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez 35 minut. Kiedy ryż się ugotuje, dodać do niego połowę cukru, łyżkę masła i wymieszać.
Ze śliwek usunąć pestki. Naczynie do zapiekania posmarować lekko masłem i przełożyć do niego ryż; na
środku ułożyć śliwki i polać niewielką ilością wiśniówki.
Białka ubić na sztywną pianę, dodając pozostałą część
cukru. Wyłożyć pianę na śliwki. Zapiekać na złotawy kolor w niezbyt gorącym piekarniku przez 15 minut. Deser
podawać ciepły.palce lizać

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Robert10

    a tu znowu rarytasy
  • 0
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Smakowity deser :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    zapowiada się pysznie
  • 0
    original
    Opublikowano

    Kopiko1983

    SMACZNY DESEREK! MNIAM...

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !