Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paluszki czosnkowo ryżowe z wiosennym dipem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż biały 300 g
czosnek 5 ząbków
bulion warzywny 600 ml
Panierka: mąka 4 jajka bułka tarta
olej do smażenia
jogurt naturalny 150 ml
majonez 1 łyżka
ogórek zielony 0,5 sztuki
rzodkiewka 3 sztuki
szczypiorek pęczek
koperek pęczek
cukier szczypta
sól szczypta
wino białe wytrawne 150 ml
oliwa 2 ze słoiczka z czosnku

Przepis i sposób przygotowania na: Paluszki czosnkowo ryżowe z wiosennym dipem

Na patelni podsmażamy chwilkę rozgnieciony czosnek i oliwę, dodajemy ryż i 2 łyzki
oleju, podsmażamy chwilkę.

Całość zalewamy na przemian bulionem i winem, dusimy pod przykryiem do całkowitego
wchłonięcia wody. (ryż powinien być lepki). Dodajemy łyżkę posiekanego szczypiorku,
odstawiamy do ostygnięcia.

W tym czasie przygotowujemy dip. Rzodkiewkę i obranego ogórka zetrzeć na tarce
na małych oczkach, dodać posiekany szczypiorek i koperek,
wymieszać z jogurtem i majonezem, przyprawić solą, cukrem.

Z ryżu formujemy paluszki, panierujemy dwukrotnie w mące, jajku, bułke tartej,
smażymy na głębokim, mocno rozgrzanym oleju przez chwilę.

Świetna przekąska, na każdą okazję :) Wyszło mi 25 paluszków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnik 06.07.2011 16:15
super
kochanyptysiu 25.05.2011 12:40
bardzo smaczne
Emilia22 02.05.2011 19:09
fajnie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak