Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mój knedel

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
masło stopione 10 dag
żółtko jajek 2 sztuki
sól 1 łyżeczka
mleko 3/4 szklanki
drożdże 5 dag
cukier 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Mój knedel

W ciepłym mleku rozetrzeć drożdże z cukrem i 1 łyżką maki ,odstawić do wyrośnięcia .
Do przesianej mąki dodać ,sól,żółtka ,stopione masło i wyrośnięty rozczyn ,wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia .
Z wyrośniętego ciasta formujemy dwa podłużne knedle i odstawiamy na kilka minut do ponownego wyrośnięcia .
W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem niewielkiej ilości soli i 1 łyżką oleju ,do gotującej się wody wkładamy knedle ,zmniejszamy płomień i pod przykryciem gotujemy, w połowie gotowania delikatnie przewracamy knedel na drugą stronę .
Ja sprawdzam czy knedel jest gotowy patyczkiem ,gotowy delikatnie wyciągamy na papierowy ręcznik ,aby ociekł z wody.
Podajemy z dużą ilością sosu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marzena34 22.01.2014 21:51
uwielbiam knedle ten zrobie na pewno

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak