Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kombinowane

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 1 sztuka
margaryna 25 dag
jajko 4 sztuki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól 1 szczypta
śmietana 12% 3 łyżki
rabarbar 30 dag
rodzynki 1/2 szklanki
cukier 1/2 szklanki
starte suchary 2-3 łyżki
dżem morelowy 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kombinowane

Ciasto :
margarynę utrzeć z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym ,dodać mąkę, proszek do pieczenia,sól,żółtka i śmietanę ,zagnieść ciasto i schłodzić .Po około 1 godzinie ciasto podzielić na dwie części ,jedną wyłożyć dno wysmarowanej formy ,na ciasto wyłożyć nadzienie z rabarbarem ,na to piana z białek i porwana reszta ciasta.

Nadzienie:
Rabarbar pokroić w mniejsze kawałki ,dodać dżem ,cukier ,rodzynki,1 szczyptę soli i starte suchary ,wszystko dokładnie wymieszać .

Piana:
4 białka ubić z 1/2 szklanki cukru na sztywną bezę .

Ciasto piec około 50 min w gorącym piekarniku ,po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 15.06.2012 08:50
lubię kombinować :P
czekoladka_m 23.08.2011 13:43
Nieźle to wykombinowałaś:)
ewasylwia 02.05.2011 17:02
apetycznie wyglada
ewasylwia 02.05.2011 17:02
apetycznie wyglada
halinka1011 01.05.2011 23:15
świetny przepis
Sylwia88 01.05.2011 21:08
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak