Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kuleczki ryżowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 1,5 woreczka
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
oliwa 3 łyżki
papryka czerwona 0,5 sztuki
suszone pomidory z oliwy 5 sztuk
ser mozzarella 125 g
jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
rosół warzywny 400 ml
wino białe wytrawne 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Kuleczki ryżowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami

Cebulkę, czosnek, paprykę i suszone pomidory drobno pokroić.
Cebulkę z czosnkiem podsmażć na oliwie, następnie dodać paprykę i ryż, smażyć aż ryż wchłonie tłuszcz. Całośc zalewać na przemian bulionem i winem, dusić pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia wody. Odstawić do wystudzenia.

Mozzerellę pokroić w kosteczkę (ponad 20 kawałków)

Do wystudzonego ryżu dodać suszone pomidory, jajko, bułkę tartą, dokładnie wymieszać.
Na rękę nakładać łyżkę farszu ryżowego i kawałek mozzarelli (niestety trzeba myć ręcę co 2 kuleczkę gdyż farsz się nieco lepi - ale myślę że to przeszkodą nie jest:) ).

Formować kuleczkę (dociskamy mozzarellę, zwijamy w kuleczkę - można ew dodać na górę troszkę farszu- gdyby zabrakło)

Kuleczki układamy na blachę wyłożoną folią aluminiową. Wychodzi ok 20 kulek.

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok 10 minut. Kuleczki układamy do miseczki dekorujemy zieleninką (u mnie bazylia).

Są pyszne, polecam! Świetna przekąska przed daniem głównym!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Nina7 02.05.2011 13:16
Super pomysł!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak