Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto cytrynowo-migdałowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 125 g
cukier 150 g
jaja 3 sztuki
cytryny 4 sztuki
mąka 150 g
mielone migdały 150 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól 1 szczypta
wierzch
cytryna 1 sztuki
cukier puder 4 łyżki
płatki migdałowe
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto cytrynowo-migdałowe

Za pomocą miksera utrzeć miękkie masło z cukrem na gładką masę. Wbijać po jednym jajku nie przerywając miksowania. Dodać skórkę startą z cytryn i sok cytrynowy, wymieszać i dodać mąkę, mielone migdały, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli, wymieszać łyżką i przełożyć do tortownicy posmarowanej masłem i posypanej mielonymi migdałami.
Piec w 180 stopniach około godziny.

Skórkę startą z cytryny wymieszać z sokiem z cytryny, dodać cukier puder i podgrzać.
Cieplą polewą pokryć upieczone ciasto, udekorować płatkami migdałowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 09.11.2011 09:59
Bardzo podobają mi się te kwiatki z migdałów. Świetny pomysł na ozdobę ciasta.
Misiabe 31.08.2011 00:39
Pycha!
ewaa 13.06.2011 20:51
smaczne
Jolanta_P-S 16.05.2011 15:56
migdałowe płatki jak kwiatki:)
katarzyna124 13.05.2011 08:38
tak wiosennie wygląda z tymi migdałowymi kwiatkami:)
agnieszka214 07.05.2011 07:42
palce liząc
Gosia40 02.05.2011 20:40
pyszności
agnieszka137 01.05.2011 23:41
apetyczne
MAŁGORZATA108 01.05.2011 18:42
Milutki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak