Sposób przygotowania

7 jajek
szklanka cukru
2 łyżki kakao
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka mąki

Białka ubijamy na sztywną piane, dodajemy cukier i dalej miksujemy, następnie dodajemy po jednym żółtku mieszając na wolnych obrotach. Kakao, mąkę i proszek do pieczenia mieszamy razem, wsypujemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wylewamy na posmarowaną od dołu i posypaną grysikiem tortownice i pieczemy przez ok. 40 minut w temp. 180*

krem:
2 kostki dobrego masła
2 jajka
0,5 szklanki cukru pudru

Miękkie masła miksujemy z cukrem (można dodać wiećej) , a następnie dodajemy po 1 całym jajku i jescze miksujemy do powstania jednolitego kremu - dzielimy na 3 częsci.

Dodatki:
alkohol
powidła
orzechy włoskie - posiekane
ozdoby

Upieczony biszkopt kakaowyprzekrawamy na 3 częsci. Pierwszą od dołu nasączamy alkoholem, smarujemy powidłami a następnie 1 częscia kremu, nakładamy drugą warstwe biszkoptu - smarujemy dżemem i kremem, kładziemy trzecia częś biszkoptu. pozostalym kremem smarujemy cały tort (góre i boki). Brzegi tortu obsypujemy posiekanymi orzechami i lekko dociskamy, góre dekorujemy kreme i ozdobami.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    monika154

    piękny
  • 3
    10547441_831219136896373_3580794721243242267_n
    Opublikowano

    iwa643

    fajny
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Gabriela7

    piękny
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    amorzenek

    łądny
  • 1
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    jak tort, to tylko domowy :-)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pycha!
  • 1
    original
    Opublikowano

    sara1

    smacznie wygląda

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !