Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strudel cynamonowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże 0,5 paczka
mąka pszenna ok.0,5 kg
cukier 0,5 szkl
mleko 1 szkl
cynamon Prymat 0,5 paczki
masło ok. 1/3 kostki
jajko 2 sztk
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Strudel cynamonowy

Podgrzać 0,5szkl mleka i dodać do niej drożdże oraz 2-3 łyżki cukru i łyżkę mąki.Wszystko wymieszać i rozczyn pozostawić do wyrośnięcia. Gdy jego objętość zwiększy się dwa razy dodać do niego jajka, pozostałe mleko, roztopione z 2-3 łyżkami cukru masło, mąkę i szczyptę soli i dokładnie wyrabiamy. Ważne żeby wszystkie składniki miały temp. pokojową. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie rozwałkowujemy formując prostokąt, posypujemy cynamonem wymieszanym z pozostałym cukrem i ostrożnie zwijamy. Piec ok. 50-60 min w temp 180stopni. Po wyjęciu można udekorować kruszonka lub cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof18
Krzysztof18 02.11.2011 07:06
paluszki lizać
Ela15 30.10.2011 08:14
super
Justyna70 16.09.2011 13:12
fajny
adam1f 24.08.2011 00:11
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak