Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekkie, puszyste ciasto

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 6 szt
cukier 1 szkl
mąka pszenna 1 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
żółta masa:
galaretka pomarańczowa 2 opakowania
wrzątek 2 szkl
różowa masa:
śnieżka 1 opakowanie
mleko ponad 1/2 szkl
galaretka wiśniowa 1 opakowanie
wrzątek 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Lekkie, puszyste ciasto

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę wraz z cukrem, a na sam koniec dodać żółtka i połączyć ze sobą. Do powstałej masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć(np. za pomocą łyżki). Masę przelać do formy(użyłam tortownicy) i piec około 30-40 minut w 180 C. W międzyczasie przygotować żółtą masę(1). Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie. Do tężejącej galaretki dodawać powoli po łyżeczce dżemu. Mieszać, aż powstanie jednolita masa. Gdy zacznie tężeć wylać ją na biszkopt. Przygotowane ciasto schłodzić. Śnieżkę ubić na sztywną masę. Galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie. Gdy zacznie tężeć powoli dodawać do niej śnieżkę. Wszystko mieszać za pomocą miksera, aż powstanie jednolita masa. Na sam koniec wylać ją na różową masę. Schłodzić. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

joanna77 28.04.2012 19:54
pieknie wygląda
Katarzyna56 26.04.2012 22:17
Pieknie wyglada i pewnie tez tak smakuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak