Sposób przygotowania

Kaczkę oczyszczamy i osuszamy.Czosnek obieramy i miażdżymy.Olej mieszamy z lubczykiem i czosnkiem i nacieramy kaczkę powstałą marynatą solą i pieprzem i odstawiamy na 2 godziny do lodówki.NADZIENIE-Cebulę obieramy i drobno kroimy i przesmażamy aż będzie rumiana.Kaszę gryczaną zalewamy wrzątkiem i gotujemy 5 min,odcedzamy i mieszamy z jajkami solą pieprzem i cebulą.Ziemniaki obieramy ścieramy na tarce o drobnych oczkach i łączymy je z nadzieniem.Wyjmujemy kaczkę napełniamy farszem i zszywamy.Naczynie natłuszczamy,część kapusty kiszonej kładziemy na dno układamy na niej kaczkę a pozostałą kapustę obkładamy po bokach.Całość podlewamy bulionem,przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na około 3 godziny.Kaczkę wyjmujemy dzielimy na części i obok niej układamy kapustę.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !