Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kaczka nadziewana pieczona w kapuście

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kaczka 1 szt
kapusta kiszona 2 kg
kasza gryczana 20 dkg
ziemniaki 5 szt
jajko 2 szt
cebula 3 szt
sól
pieprz
olej 3 łyżki
czosnek 3 ząbki
tłuszcz do formy
lubczyk 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: kaczka nadziewana pieczona w kapuście

Kaczkę oczyszczamy i osuszamy.Czosnek obieramy i miażdżymy.Olej mieszamy z lubczykiem i czosnkiem i nacieramy kaczkę powstałą marynatą solą i pieprzem i odstawiamy na 2 godziny do lodówki.NADZIENIE-Cebulę obieramy i drobno kroimy i przesmażamy aż będzie rumiana.Kaszę gryczaną zalewamy wrzątkiem i gotujemy 5 min,odcedzamy i mieszamy z jajkami solą pieprzem i cebulą.Ziemniaki obieramy ścieramy na tarce o drobnych oczkach i łączymy je z nadzieniem.Wyjmujemy kaczkę napełniamy farszem i zszywamy.Naczynie natłuszczamy,część kapusty kiszonej kładziemy na dno układamy na niej kaczkę a pozostałą kapustę obkładamy po bokach.Całość podlewamy bulionem,przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na około 3 godziny.Kaczkę wyjmujemy dzielimy na części i obok niej układamy kapustę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak