Sposób przygotowania

Boczek drobno kroimy,cebulę siekamy i lekko solimy.Pięć jajek gotujemy na twardo.Grzyby najlepiej podgrzybki oczyszczamy,przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą gotujemy 10 min,następnie odcedzamy i siekamy.Jajka rozdrabniamy.Na gorącym oleju podsmażamy cebulę,następnie dodajemy boczek ,grzyby i jajka,chwilkę trzymamy na patelni,zdejmujemy z ognia i solimy,doprawiamy pieprzem i majerankiem.Gdy masa nieco ostygnie dodajemy 2 jajka i mieszamy.Z powstałej masy formujemy kulę i starannie zawijamy ją gazą.W dużym garnku gotujemy wodę solimy wkładamy kule i gotujemy 15 min,kiedy będzie już ugotowana kładziemy ją na drewnianej desce nakrywamy drugą i przyciskamy jakimś ciężkim przedmiotem.Gdy całkowicie ostygnie wyjmujemy kiełbasę z gazy i kroimy na cienkie plasterki jak wędlinę.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !