Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z czekolada i kremem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 8 sztuki
mąka pszenna 1 szkl
cukier drobny 1,5 szkl
czekolada gorzka 1 sztuka
cukier waniliowy 1 sztuka
budyń waniliowy 2 sztuki
mleko 2 szkl
wiórki kokosowe do smaku
proszek do pieczeni 1,5 łyżeczki
masło 250 g

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z czekolada i kremem

Biszkopt:
Z 5 jajek oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z 1szkl. cukru. Do ubitej piany dodawać stopniowo po 1 żółtku. Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać starta czekoladę. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 30min w temp. 180stopni.

Krem:
3 jajka utrzeć z 0,5szkl cukru na puszystą masę. Zagotować mleko (odlać niecałą szklankę mleka i rozpuścić w nim budynie). Do gotującego się mleka dodać rozpuszczony proszek budyniowy i masę jajeczną. Całość gotować jak zwykły budyń cały czas mieszając. Masło dokładnie utrzeć i dodawać do niego stopniowo schłodzony budyń. Krem przełożyć na biszkopt i posypać wiórkami kokosowymi.

Smacznego:)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 20.10.2011 09:19
pychotka, czy zostal jeszcze kawaleczek?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak